• Selvomsorg

  Mindfulness og tegning

  Noen ganger roer jeg meg ned med «mindful» tegning. Det er en fin ting å gjøre de gangene hjernen er overaktiv og «alt går i spinn». Jeg har nemlig en lei tendens til å få for mange tanker og ideer på én gang. Da kan det hjelpe å ta fram blyant og papir og tegne enkle, repeterende mønstre.

  Å holde i en blyant, høre den lette raspingen mot papiret, konsentrere meg om å gjenta et mønster … dette fremmer tilstedeværelse. Jeg merker at aktiviteten roer tankevirksomheten, presser bort andre tanker, for jeg er nødt til å følge nøye med på det jeg gjør. Samtidig må jeg ikke være kritisk med meg selv. Det vil bli skjeve linjer og ujevne, rare former – og det er helt fint! Aktiviteten handler nemlig ikke om å være flink til å tegne. Snarere tvert imot: Det handler om å akseptere det som blir til, det som kommer naturlig ut av meg. Jeg kan absolutt kjenne at det føles litt irriterende å ikke få til mønsteret «perfekt», men hvis jeg bare fortsetter å tegne, så faller jeg etter hvert inn i en tilstand av tilfredshet. Hjerneaktiviteten roes og jeg finner fram til gleden av å bruke hånd og redskap, kun for aktivitetens skyld. Dette skal ikke bli noe.

 • Min kunst

  Mellom våken og ikke-våken

  Jeg har laget et nytt motiv i en teknikk jeg vil kalle digitalt collagemaleri. Her har jeg prøvd å gjengi den stemningen som kan oppstå – hvis man er heldig – akkurat idet man er på vei inn i søvnen: Denne korte, «magiske mellomstasjonen» mellom våken og ikke-våken tilstand. Det føles som å gli på silke inn i natten, mens dagens hendelser og bekymringer sløres bak stadig flere lag florlette gardiner. Stjerner begynner sakte å gløde. Lysene i huset vil snart slukkes. Dette er et rom for indre fred. Mens jeg skriver dette, tenker jeg også på alle de gangene jeg har ligget i senga søvnløs og ikke vært i nærheten av denne stemningen. Så jeg må innrømme at dette med å falle i søvn ikke er noe som faller meg lett. (Men jeg har opplevd den «magiske mellomstasjonen», det skjer også.) Kanskje er det nettopp derfor jeg ville lage dette motivet. For å ha et slikt behagelig landskap å tenke på, drømme seg til. Som en trøst, og en hjelp til å falle til ro.

  I prosessen med å lage dette, prøvde jeg ut både blått og lilla, men følte at denne stemningen måtte visualiseres med et grønt skjær. Siden jeg alltid stoler på min intuisjon i kunstneriske prosesser, ble det dermed «Grønn natt».

  Teknikk: digitalgrafikk. Begrenset opplag signerte trykk på kunstpapir kan bestilles via Atelie.art.

 • Antropomorfisme,  Min kunst

  En som alltid er der for deg

  Den gamle vennen // The old Friend © Katrine Kalleklev 2022

  Jeg laget motivet «Den gamle vennen» denne første uka i det nye året, og kanskje er det derfor helt naturlig at nattehimmelen lyser litt ekstra opp og gjør endel vesen ut av seg. Det er altså ikke et dommedagsmotiv. Scenen kom til meg mest ut fra intuisjonen, men jeg fant underveis ut at jeg prøver å si noe om dette: En venn du en gang har hatt, kan hentes fram for å hjelpe og støtte deg i mørke tider, selv om denne vennen ikke fysisk er der lenger. «Vennen» kan være et menneske, et dyr, et fantasivesen eller noe vakkert i deg selv som du har det med å glemme. «Vennen» kan til og med være at du tenker på din mest fantastiske drøm. Så lenge det er noe fint som du kan hente styrke fra.

  Motivet er laget i teknikken digital grafikk og er tilgjengelig i begrenset opplag signerte papirtrykk.

 • Illustrerte bøker

  Hjem til deg – barnebok om sirkus og ensomhet

  Det er veldig spennende å ha illustrert en ny barnebok denne høsten. Her er noen av mine illustrasjoner til barneboka Hjem til deg av Gaute Heivoll. Utgitt på Vigmostad og Bjørke 2021.

  Før hver forestilling blir sjimpansen Pontus kledd i dress og slips og sendt ut i manesjen som den skrivende og spillende sjimpansen. Etter hvert skjønner Magda hvordan ting henger sammen, og en kveld avslører hun for publikum at alt er løgn og bedrag. Da hun må forlate sirkuset, smugler hun Pontus med seg hjem til huset sitt. Der oppdager hun at sjimpansens skrivenummer kanskje ikke var et sirkustriks likevel.

   Lenke til bokpresentasjon på forlaget finner du her!

  Se også flere av mine illustrasjoner til denne boka i min portfolio

 • Min kunst

  Det som gror i mørket

  Dette motivet, med tittelen Det som gror i mørket, er mørkt og lyst på samme tid. Det er inspirert av koronasituasjonen, som var/er preget av isolasjon, angst og nedstengning. Men også av lengsel og håp.